Подбрахме за вас 15 уникални къщи и архитектурни шедьоври. Всеки има мечта за уникален дом, който някога иска да построи и да заживее в него, нека да помечтаем за малко със снимките на тези уникални къщи.

Bart Prince House – Албaкърки Ню Мексико

bart-prince-2 bart-prince-1

Архитекта Bart Prince е известен с творческкия си подход към проектирането на конструкции. Домовете които той създава нямат нищо общо със стандартните къщи в които хората са свикнали да живеят – те са уникални и единствени по рода си. Prince казва ,че започва изграждането на домовете от вътре на вън, като за всяка къща използва уникална идея.

Дар ал Хаджар – Йемен

dar-al-hajar-1 dar-al-hajar-2

Тази поразителен каменен дворец не е хотел или музей. Дори не е основно жилище. Дар ал Хаджар е построен като “летен дом” от Имам Ихая през 1930 г., и е защеметяващ пример за архитектурно чудо издялано в камъка. Стоейки в основата на тази внушителна структура, ще ви е трудно да видите върха. Каменния дворец е изцяло възстановен и е превърнат в музей за посетители, където срещи закупен билет могат да разгледат прекрасната панорамна гледка която се разкрива.

Бъбъл Хаус – Туерт-сур-Луп, Франция

bubble-house-2 bubble-house

“Къщата балон”  в Туерт-сур-Луп, Франция, е само на 35 години и все още не е завършна, но това не пречи на френското Министерство на културата да го определят като исторически паметник. Проектиран през 70-те години от унгарски архитект Анти Ловаг за модния дизайнер Pierre Cardin, “къщата балон” е футуристична и органична, с много вградени мебели и овални, изпъкнали прозорци. Дизайнът е предназначен да се възползва максимално от красотата на вулканичния Кот д’Азур. Неговите прозорци осигуряват прекрасна гледка към Средиземно море.

Дървен небостъргач – Архангелск, Русия

wooden-skyscraper-russia-1 wooden-skyscraper-russia-2

Николай Сутягин, бивш гангстер, започва изграждането на тази “дървен небостъргач” в Архангелск, Русия с намерението да е само двуетажна сграда. Но, едно пътуване, в Япония и Норвегия го е убедило, че той не е използвал максимално пространството. “Първо добавих три етажа, но след това къщата изглеждаше тромава, като гъба”, каза той. “Така че продължих с още един етаж, но за жалост постройката все още не ми харесваше, затова продължих.

Обърнатата къща – Шжимбарк, Полша

upside-down-house-poland

Полския бизнесмен и филантроп Даниел Кзапиевски построява Обърнатата къщакато изявление на комунистическата епоха и края на света. Отнема 114 дни да се изгради, защото работниците са били дезориентирани от проекта на стените. Къщата привлича голям поток  от туристи в малкото селце Шжимбарк, които често остават замаяни и дори някой получават синдрома на “морска болест”, само няколко минути след прекрачването на прага и.

Ханг Нга Вила – Далат, Виетнам

crazy-house-dalat-vietnam

Ето един пример за магическа къща която със сигурност поне веднъж всяко дете е рисувало Тази къща  е била построена от дъщерята на дясната ръка на Хо Ши Мин. Мадам Ханг Нга създал Ханг Нга  Вила – сега известна като “Лудата Къща”. Направена от бетон, къщата сега служи като ресторант и място за приемане на съседния френски хотел в колониален стил.

Къща във формата на тоалетна – Сувеон, Южна Кореа

toilet-shaped-house-1 toilet-shaped-house-2

Единствената в света къща във формата на тоалетна е построена за да отбележи стартирането на Световната Тоалетна Асоциация, кампания за повече санитарни възли по света. Сим Джае-Дък, по прякор “Майор Тоалетна” е построил тази 4,508 кв2 постройка от цимент и стъкло в родния му град – Сувеон, Южна Кореа. В центъра на къщата има стъклена стена , произвеждаща мъгла за да могат посетителите да се чустват по-сигурни. Сим, който е роден в тоалетна и който е превърнал чистенето на тоалетни своя работа до живот, сега живее в къща.

Елифанте и Хиподом – Корнвил, Аризона

elephant-house-1 elephant-house-2

Наречена Елифанте или Къщата на слона заради вида на входа и , този дом е създаден от артиста Майкъл Кан и жена му Лида Ливант с материали които те търсят и намират в период от 28 години. Елифанте и няколко външни сгради заемат площ от около 3 акра и включват камък и материали от строителни обекти. Никога не е имало архитектурен план за построяването на къщата – просто тя се разви и се изгради, казва г-жа Ливант.

Опъковата къща – Хюстън, Тексас

inversion-house

Когато се налагат да се съборят две стари постройки, собственост на “Арт Лигата” в Хюстън, собственика им решава да използва тази възможност за да ги превърне в произведение на изкуството. Артиста Дан Хавел и Дийн Рък изграждат двете сгради като изваждат интериора навън, за да пресъздадат фунията на вортекс.Единия край е по-малък в който може само дете да се провре, а другия става все по-голям.

Ако се интересувате от архитект за гр. Пловдив вижте нашите проекти тук – Галерия